Pagina's

dinsdag 18 november 2008

Naar Bakkerij Buffel!


Op maandag 17/11 bezochten wij Bakker Buffel. Nadien schreven de kinderen een verslag. Vooraf werden mogelijke invalshoeken onderzocht aan de hand van de W-vragen (en enkele H-vragen): Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Waarmee? Welke? Hoe? Hoelang? ... We snapten ook dat zinnen best niet telkens beginnen met de woordjes "en", "en dan", "en toen" ... Ook zouden we in 't bijzonder letten op de hoofdletters en de leestekens. Daarna gingen we aan de slag.

We gingen naar bakker Buffel. Eerst werden we in groepen gesplitst. Dan hebben we speculaasjes gemaakt. We hebben in de oven mogen voelen. Guido heeft ons laten zien hoe je een brood moet maken. Toen hebben we chocolade gekocht. Het was leuk.
Lies

We gingen naar bakker Buffel. Dan gingen wij naar achter. Daar hingen wij onze jassen aan het rek. Wij werden dan gesplitst. Hij liet dan zien hoe je speculaas maakt. De opa kwam dan naar ons. Iedereen verwisselde dan bij de oven. Wij mochten ook een keer proeven. Dan gingen wij iets kopen.
Dries

Wij gingen te voet naar de bakker op maandag. Er waren drie bakkers. We hebben speculaas gemaakt, dat waren sinterklaas en zwarte Piet.Wij werden in twee verdeeld. Wij zijn met de papa van Guido mee geweest. Daarna was het wisselen. Dan heeft Guido ons laten zien hoe sommige machines werken. Daarna heeft hij heel snel een sandwich gemaakt uit deeg. Hij heeft lange deegworsten gemaakt en er drie in elkaar gevlochten. Daarna mocht iedereen iets kiezen en ik koos een worstenbroodje.
Thomas

We gingen naar Bakkerij Buffel. Eerst werden we in groepen verdeeld. Dan maakten we speculaas met sinterklaas en zwarte Piet er op. Toen werden we rondgeleid. We hebben een speculaas gezien van 1 meter! Dat was heel groot. Dan heeft Guido laten zien hoe ze pistolets maken. Toen heeft iedereen een speculazen ventje gekregen. Iedereen heeft iets gekocht. Ik heb een donut gekocht en een ventje van pure chocolade.
Cato

Vandaag gingen we naar de bakkers. We mochten speculaas maken. We kregen ook een rondleiding. Dan liet Guido ons zien hoe je brood moet maken. Er moet gist in een machine en een klein beetje water met bloem. Het deeg moet 15 minuten in de machine draaien. Maar ik vond het speculaas maken toch leuker omdat we op de deeg mochten kloppen. We mochten ook allemaal iets kopen in de bakkerij. Ik kocht een grote witte Zwartepiet. Want ik hou heel veel van witte chocolade.
Niels

We gingen naar de bakker. We moesten ons in twee groepen verdelen. De meester heeft foto's genomen. We moesten mannetjes maken van speculaas. We gingen naar achter. We mochten eens proeven van de speculaas. Op het laatste mochten we zelf iets kopen met onze eigen centen. Ik heb een brood voor mama gekocht.
Sander

We gingen om 9 uur naar de bakker. Guido, de bakker, vertelde hoe we speculaas moesten maken. Guido deed het ook voor. Toen gingen we naar de papa van Guido. Die liet ons de oven zien. Die was heel warm! Hij liet ons ook de diepvriezer zien. Op het einde kregen we een speculaas en een snoepje. Toen koos ik nog een chocoladen ventje. We gingen dan terug naar de school. Ik vond het heel leuk.
Matthijs

Wij gingen met de hele klas naar bakker Buffel. We hebben speculaas gebakken van Sinterklaas. Guido heeft ons een rondleiding gegeven. We hebben brood gebakken met bloem, gist, melk en een beetje boter. Het deeg werd gemaakt met een grote machine. Op het einde kregen we allemaal een speculaas en een snoepje. Dan hebben we in de winkel iets gekocht.
Florette

Wij gingen te voet naar de bakker. We gingen helemaal naar achter. Daarna gingen we speculaas maken. Dan kregen we een rondleiding met een opa die vroeger ook in de bakkerij werkte. Toen gingen we naar de diepvries zien en er zat veel eten in. We moesten speculaas kneden. En dan in een speciaal hout leggen waar sinterklaas op staat. Toen we gedaan hadden, mochten we nog iets kopen. Ik vond het super.
Lisa

Wij gingen naar de bakker Buffel. We hebben daar speculaasjes gemaakt van sinterklaas en zwarte Piet. We hebben ons verdeeld in twee groepen. Een bakker is met ons naar de andere kant geweest. We hebben de oven gezien en dat was warm. We hebben ook koffiekoeken gezien. We zijn dan naar de andere kant geweest en daar hebben we grote machines gezien. We hebben ook de speculaasjes gekregen met een snoepje erbij. We mochten nog iets kopen. Ik heb mijn geld aan Florette gegeven. Dan zijn we terug naar school gegaan.
Melodie

Wij gingen met de klas naar de bakker. Dat was op een maandag. Eerst kregen wij uitleg over wat wij gingen doen en hoe dat zou gebeuren. Dan werd de klas in twee groepen verdeeld.Eén groep maakte speculaas. De andere groep ging met de nadere bakker mee. Die kregen uitleg en na een paar minuten draaiden de rollen om. Degenen die speculaas maakten hadden heel veel ingrediënten nodig, zoals bruine suiker en bloem. Er waren veel machines waarmee je pistolets kan maken en ook machines waar dat ze mee kneden. Dan was het daar gedaan en gingen we naar de winkel.
Lucas

We gingen eens naar de bakker Buffel op maandag. Wat de meester had vrijdag gezegd dat we speculaas gingen maken. We waren in twee groepen verdeeld. Ik ging eerst met de papa van Guido mee. Die heeft ons de koude koffiekoeken laten zien. Bij Guido hebben wij speculaas gemaakt van sinterklaas en zwarte Piet. En dan kregen we speculaas in de vorm van sinterklaas. Ik heb twee donuts en een chocoladen ventje gekocht. Guido heeft ons laten zien hoe je brood maakt. Nadat iedereen snoep had gekocht, zijn we terug naar de school gegaan.
Alyssia

We gingen naar bakker Buffel (te voet). We gingen daar maandag 17 november 2008 's ochtends naar toe. Er waren drie bakkers. Ze heten: Guido, Luc en de papa van Guido. Guido legde uit hoe we speculaas moeten maken. Toen mochten we het zelf maken. Je moest dat zo doen: eerst moet je kneden en dan moet je een grote rol maken en dan moet je dat op een vorm of vormen leggen. Dan moet je met de muis van je hand op de speculaasdeeg duwen en dan moet je er met je hand op kloppen. Dan moet je met een doorzichtig draadje de rest van de speculaas afsnijden. De speculaasdeeg die nog overblijft, moet je eraf halen.
Dan gingen we naar de papa van Guido. We gingen naar een diepvries. Daarin lagen kleine gebakjes die nog niet gebakken zijn. Dan gingen we naar de oven. We mochten onze hand erin steken. Matthijs durfde niet zo goed.
Dan legde Guido uit hoe je brood moet maken. Hij woog het brooddeeg. Er was precies een hele grote pistolet. En dan was er een grote rode plaat. Er waren kleine kringetjes in. Je moest dat in een machine doen en dan waren er 30 kleine pistolets!
Guido had ook drie lange dunnen deegrolletjes gemaakt. Toen had hij één uiteinde van elk lang dun deegrolletje gepakt. Met de rest van de slierten vlocht hij een brood. Aan het einde van de vlecht maakte Guido het terug aan elkaar.
Toen gingen we naar de verkoopster. We mochten iets kopen. Ik had een vi-corn en drie koffiekoeken met chocolade en pudding erin en dikke speculaas. Da-ag!
Inne

Maandagmorgen gingen we te voet naar bakker Buffel. Daar maakten we speculaas. In de speculaas moest bruine suiker want door de bruine suiker werd de speculaas bruin. Er moeten ook speculaaskruiden en water bij. Daarna hebben we een rondleiding gekregen door de papa van Guido. Hij heeft ons verteld hoe het brood groter wordt door er gist in te doen. Daarna hebben we gezien hoe ze brood, broodjes, sandwiches en pistolets maken. Met een machine maken ze de pistolets van elkaar. Op het einde hebben we allemaal een chocoladen ventje gekocht en onze speculazen meegekregen.
Anouck

We gingen om 9 uur naar de bakker. Wij hebben geleerd dat in brood altijd gist moet en wij hebben speculaas gemaakt. Guido heeft groepjes gemaakt en de oude bakker heeft ons taartjes laten zien. Daarna veranderden we van groep en dan gingen we speculaas bakken. Dan hebben we vormpjes gemaakt en de andere groep kwam mee zien hoe ze deeg maken. Dan gingen de speculaasjes in de oven. er was nog tijd over en ze gingen brood maken. Ze deden bloem en water in de machine. Toen het deeg klaar was, ging ze in een andere machine. Uit die machine haalden we mooie bolletjes.
Timon

Wij gingen met onze klas naar bakker Buffel. De bakker Guido heeft ons uitgelegd hoe wij speculaas moesten maken. We hebben ons in twee groepen verdeeld. Ze hebben daar een speciale machine en in dat apparaat lag het deeg. De papa van Guido heeft ons uitgelegd hoe de broden in de oven gelegd worden. We kregen onze speculaas. We hebben nog iets gekocht. We hadden ook zelf onze speculaas gemaakt. Er waren 3 bakkers: Guido, Luc en de papa van Guido. Aan die grote pot zat een slurf en dat was wel grappig. De meester heeft ook foto's genomen. De bakker Guido heeft ook zo'n vlechten gemaakt van deeg. We hebben met de draden gewerkt. We hebben ook de figuurtjes zelf gemaakt.
Lex

Wij gingen met de klas naar de bakker. We werden in groepen verdeeld. Ik ging eerst met de oude bakker mee. Hij vertelde hoe ze koffiekoeken maken. Dan ben ik speculaas gaan maken. Toen heeft hij gezegd hoe ze pistolets maken. Toen mochten wij nog een chocoladen ventje kopen. Hij heeft ook verteld over de kneedmachine.
Sam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Je tekst verschijnt niet meteen. Hij wordt eerst nagelezen.
Het kan dus even duren voor die hier getoond wordt.
Kom later nog eens terug. Misschien heeft er wel iemand geantwoord op jouw opmerking ...